Tiramisú, un clàssic italià

Recepta de Mireia Puignou

El tiramisú és un postre Italià molt habitual en aquell país i present a totes les cases i restaurants. Tot i que, de momen, no soc una amant del cafè, el tiramisú m’agrada molt. Per què? us preguntareu, doncs perquè estic completament enamorada del mascarpone. És el formatge més bo del planeta, i si pogués l’estaria menjant tot el dia! La veritat és que fins aquest estiu encara no l’havia provat mai, ni el tiramisú ni el mascarpone, però tant un com l’altre m’han encantat.

Hi ha moltes variants de la recepta de tiramisú, en les que canvien les mesures dels ingredients i els tocs finals, però la manera d’el·laborar-la sempre és la mateixa.

Ingredients


  • 4 ous (2 clares, 4 rovells)
  • 100g de sucre
  • 400g de mascarpone
  • 200g de melindros o “bizcochos de soletilla”
  • 175 ml de cafè
  • Cacau en pols per espolvorejar


Preparació

Començarem preparant una cafetera de cafè del més bo que tinguem i el deixarem refredar.

En un bol muntarem les clares a punt de neu, és a dir, tot fent servir una batedora de varetes batrem a velocitat mitja fins que quedi una textura completament diferent a la original i a més blanca.

En un altre recipient hi batrem els rovells durant 1 minut, i poc a poc hi anirem afegint el sucre fins que ens quedi una textura espumosa. Un cop haguem aconseguit aquesta textura, afegirem el mascarpone poc a poc sense deixar de batre.

Agafarem, de mica en mica, la barreja amb les clares a punt de neu a la dels rovells. L’anirem incorporant amb un cullerot de fusta fent moviments de dalt a baix de manera que no se’ns trenqui la textura aconseguida.En un motlle qualsevol, jo n’he fet servir un de rectangular, farem una capa amb els melindros prèviament sucats amb cafè, tant com es vulgui. Un cop tinguem una capa dels melindros farem una capa de la crema del mascarpone i hi tirarem una mica de cacau per sobre. Repetirem el procés, una capa de melindrosi  una de crema de mascarpone, i per finalitzar podem decorar-ho amb cacau o amb encenalls de xocolata.

Ho reservarem a la nevera durant un mínim de tres hores i ja estarà llest per menjar.


Variacions de la recepta

Les variacions que es poden fer sobre la recepta proposada són tan grans com us permeti la imaginació. Es pot, per exemple, utilitzar ratlladura de taronja. Hi ha qui afegeix algun licor per aromatitzar i reforçar el sabor. Fins i tot, a falta de Mascarpone, podeu fer servir qualsevol formatge fresc, tou i suau, malgrat que el postre ja no serà el mateix.