Sushi japonès en versió casolana

Recepta de Mireia Puignou

D’un temps ençà diferents plats típics de la cuina oriental s’han popularitzat entre nosaltres, i no tan sols en restaurants especialitzats, sinó també en tota mena de propostes gastronòmiques. El sushi és un d’ells, un plat d’origen Japonès complicat i molt elaborat de fer. Nosaltres hem decidit fer el sushi d’una manera més casolana, senzill, barat, i no per això menys interessant i bo.



Ingredients
  • Llagostins
  • Arròs
  • Salmó fumat
  • 2 ous
  • Alvocat, pastanaga, cogombre 
  • Llavors de sèsam torrades
  • Sucre
  • Sal
  • Vinagre de poma
  • Wasabi (a banda del gust que aporta, serveix per matar els bacteris que pugui tenir el peix cru)
  • Salsa de soja
  • Alga "nori" (opcional)


Preparació

Per aconseguir el gust i el tacte especial que té l’arròs del sushi s’ha de treure el midó de l’arròs. Per fer-ho agafem un bol amb aigua i un colador a sobre i hi posem l’arròs. Remenem l’arròs dins l’aigua fins que aquesta comenci a quedar-se tèrbola, això voldrà dir que li estem traient el midó. Quan veiem que l’aigua està molt tèrbola l’ha canviem i n’hi posem de neta. Tornem a repetir el procés fins que aconseguim que l’aigua surti clara.



Posem l’arròs a un olla i hi afegim tres gots d’aigua. Es important que tapem l’olla durant tot el procés sense aixecar-la en cap cas. Per fer-ho més fàcil nosaltres hem fet servir una tapa de vidre. Encenem el foc al màxim durant 5 minuts. Quan veiem que l’arròs comença a treure vapor i que per tant, la tapa s’entela, baixem el foc i el deixem coures a foc lent durant 15 minuts. Sense aixecar la tapa retirem l’olla del foc i ho deixem reposar 15 minuts més.





Per aprofitar el temps podem començar a bullir els llagostins i un cop estiguin al punt reservar-los. També tallarem el salmó fumat en tires petites, i la pastanaga i advocat a trocets petits.


Disposarem l'arròs en petites porcions en forma de crroqueta o dau i posarem al damunt de cada porció un o dos llagostins alternant amb altres amb troçets de salmó. Alternarem amb altres porcions en les que enrotllarem els ingredients triats (pastanaga, advocat o altres) amb arròs, envoltant-la o no segons desitgem amb l'alga nori. Per fer-ho és ideaal una esterilla japonesa, però podem fer-ho amb cura amb les mans mullant-les amb un xic de vinagre perquè no s'enganxi l'arròs.