Bacallà, mil formes de cuinar-lo i una recepta

El bacallà, que com saps no és pesca al Mediterrà sinó a l'Atlàntic, pot menjar-se fresc o assecat, cru o cuinat. El cas és que tot i que el títol d'aquest post pot semblar un reclam gamberro, no ho és, el bacallà es pot cuinar de mil i una maneres, a banda de fer-ne croquetes, bunyols, coca, brandada, esqueixada, sushi,...



Bacalhau a moda da feria. Portugal.



Una exel·lent mostra que podriem menjar només bacallà i no repetir mai la recepta és el perfil d'Instagram de tot un especialista,  Antonio Sampietro, L'Antonio publica centenars de fotografies exclusivament d'aquest peix amb la corresponent identificació de nom i procedència. Tot un regal visual per inspirar-se del que hem extret les fotografies d'aquest post, a excepció de la recepta que hem preparat.




Bacallà confitat amb Ratatouille de verduras i xips d' alls tendres.
Rest. Atn. Barcelona.



Una altre espai interessant a la xarxa si es tracte de bacallà és el blog de Teresa Puig, Receptes de bacallà Catalunya i les seves revolucions culinàries. Hi trobareu un munt de receptes.



Bolinhos de grao com bacalhau. @bacalhaudias . Brasil.



La Recepta

Si heu arribat fins aquí, potser ja teniu ganes de posar-vos a la cuina a preparar-ne, així que anem per feina i veiem la recepta que em triat, bacallà amb sanfaina. 

Ingrdients per 4 persones
  • 8 talls de llom de bacallà dessalat
  • Tomàquets madurs naturals
  • 3 grans d'all
  • 2 cebes
  • 1 pebrot vermel
  • 1 esbargínia
  • Sal, farina, pebre negra, sucre, orenga i oli d'oliva
  • Vi blanc



    Preparació

    Enfarinarem els lloms i els passarem breument, només tomba tomba, per una palla amb oli d'oliva per donar-los consistència. Els reservarem. Tot seguit posarem oli a una cassola fonda i caramalitzarem a foc lent els alls i la ceba, ho salpebrajarem i afegirem el pebrot i l'esbargínia que haurem tallat a troçets petits. Deixarem que es vagi ofegant i afegirem el tomàquet també a troçets petits deixant-ho sofregir tot durant  aproximadament 20 minuts.

    Ja podrem afegir els lloms del bacallà deixant que es barregin amb la sanfàina durant 10 minuts bé. Ho deixarem reposar i estarà a punt per emplatar, tot i que aquest plat és ideal fer-lo al dia abans de forma que aconseguirem potenciar el sabor. Bon profit!